HEARTBEATING MUSIC FOR 26 YEARS...

...and still beating!!!

JOZO MIKIĆ

INFO

JOSIP

Jozo Mikić rođen je 21. rujna 1959. Godine u Trnavi pokraj Đakova. Osnovnu školu završio je Đakovu, a srednju u Zagrebu.

Ostavio je neizbrisiv trag djelujući kao tekstopisac, autor, producent, menadžer i mentor u tamburaškoj glazbi i glazbeno-kulturnom svijetu.

Njegov prvi doticaj s glazbom bio je u školi harmonike kod časnih sestara u Đakovu, a kasnije je u mladosti, kao istinski zaljubljenik u slavonsku kulturnu baštinu, započeo svoje djelovanjepri foklornoj i dramskoj sekciji KUD-a Sklad iz Đakova gdje je niz godina djelovao kao vrsni plesač, a kasnije je, zahvaljujući svojim organizatorskim sposobnostima, postao i član uprave KUD-a Sklad.

1990. godine osniva tamburaški sastav Dyaco, u kojemu će kao tekstopisac, autor, menadžer, producent i mentor djelovati punih dvadeset i šest godina te stvoriti i odgojiti vrsne tamburaše i glazbenike. Zahvaljujući njegovom posebnom pristupu, modelu funkcioniranja i umjetničkom radu tamburaški sastav Dyaco osvojio je mnogobrojne nagrade na festivalima diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i ostalih zemalja.

 

Također, kao producent, autor i tekstopisac većine pjesama, zaslužan je za šest albuma tamburaškog sastava Dyaco, počevši od albuma „Iz dubine“ 1994. godine, koji su redom pratili „Sjećam se“ 1997. godine, „Rika jelena“ 2000. godine, „Varala me“ 2006. godine, „Mala“ 2008. godine, „Donesite dobrog vina“ 2011. godine, među kojima su do slušatelja svoj put najviše pronašle pjesme „Ilija“, „Mala“, „Varala me“, „Nisam te htio voljeti“, „Noć“, „Kanđija“ te „Ne kuni majko“ i druge pjesme.Pri stvaranju diskografskih izdanja tamburaškog sastava Dyacosurađivao je s brojnim izdavačkim kućama, među kojima se ističu Hit Records, Croatia Records, Orfej, Slavonia Records i Multi Music Media.

U svojem dugogodišnjem radu s glazbenicima, posebno se ističe suradnja sa Slavonskim Lolama koja je započela 1993. godine izdavanjem albuma „Tamburo miljenice“, na kojemu se Jozo Mikić istaknuo kao autor naslovne pjesme albuma te pjesme „Viruj mi dado“ koja je vrlo brzo postala svevremenski tamburaški hit.

Upravo je pjesma „Viruj mi dado“ bila prekretnica i razlog zbog kojega se Jozo Mikić etablirao kao eminentan autor i tekstopisac u glazbenom svijetu, nakon čega je dao veliki doprinos održavanju i njegovanju tamburaške glazbe i tradicije diljem Hrvatske i susjednih zemalja, postavši član Hrvatskog društva skladatelja te član i jedan od pokretača Hrvatske glazbene unije. Uz dugogodišnju suradnju sa Slavonskim Lolama, među kojima se posebno ističe pjesma „Prijatelju nije lako“ koja je ujedno bila i pobjednička pjesma festivala „Zlatne Žice Slavonije“ 2005. godine, surađivao je kao tekstopisac i sa Slavonskim Dukatima, Slavonia Bandom, Slavonskim Đerdanima i mnogim drugim tamburaškim sastavima.

2009. godine započeo je suradnju sa ženskom vokalnom skupinom Đakovčanke u kojoj je djelovao kao osnivač, predsjednik udruge, menadžer i mentor te je svojim vlastitim svjetonazorom i glazbenim iskustvom omogućio da ženska vokalna skupina Đakovčanke izda niz pjesama u suradnji s Croatia Recordsom, gostuje na brojnim festivalima i ostvari suradnju s brojnim eminentnim imenima tamburaške i pop glazbe.

TOP